autodebruin-logo
Sinds 1960 uw bedrijfswagen specialist

Pas op! Modern is gevaarlijk!

Oversteken in het donker is gevaarlijker dan je denkt. Moderne systemen blijken in het donker maar matig te werken.

Gemak dient de mens. Vroeger bestond het vermaak in de auto vooral uit het verstellen van de choke om het mengsel in je Opel Ascona zo goed mogelijk te krijgen. Tegenwoordig gaat de moderne mens al internettend door de file en telefoneert handsfree terwijl de geventileerde en verwarmde stoel zijn rug een hot stone massage geeft. Dat is allemaal prachtig, maar niet alle vernieuwing is altijd vooruitgang.

Rijhulpmiddelen, bijvoorbeeld, zouden in theorie het verkeer veiliger moeten maken. Zo zorgt de automatische noodstop er in theorie voor dat er minder voetgangers worden overreden.

Echter: Als het donker wordt? Dan wordt het lastig! Het probleem ligt bij koplampen en kunstmatige intelligentiesystemen die daar te zwaar op leunen om hun omgeving te verwerken. De oplossing? Adaptieve koplampen die zich automatisch aanpassen aan de lichtomstandigheden en het nachtzicht verbeteren!

Zoals we al eerder hebben geschreven, zijn er veel redenen waarom u een beroep zou willen doen op rijhulpmiddelen. Ze kunnen uw veiligheid verhogen en u helpen beter te rijden. Maar, zoals we al eerder schreven, er is ook een risico aan rijhulpmiddelen. Namelijk dat u er te veel op vertrouwt. En dat kan soms onterecht zijn, zoals we regelmatig zien in allerlei onderzoeken. Nu is er weer een onderzoek geweest, door een serieuze partij, namelijk het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS). Zij namen de proef op de som en ontdekten dat slechts 4 van de 23 geteste auto's een automatisch noodremsysteem hebben dat in het donker daadwerkelijk op een ordelijke en betrouwbare manier remt voor voetgangers. IIHS - David Harkley komt tot de volgende verontrustende conclusie:

Dus het goede nieuws is dat enkele modellen wel goed presteerde, waaronder de Ford Mustang Mach-E. Dus het kan gedaan worden. Natuurlijk gaat de IIHS nu hard aan de slag om de andere merken te verbeteren. Maar in de tussentijd is het advies: laat je niet in slaap sussen door de robots in je auto...