autodebruin-logo
Sinds 1960 uw bedrijfswagen specialist

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een bedrijfswagen?

Er zijn veel verschillende bedrijfswagens. Maar welke rijbewijzen heb je nou nodig voor welke bedrijfswagen? Dit alles (en meer) lees je in deze blog. Van rijbewijs B tot C1.

Bedrijfswagens met rijbewijs B

Rijbewijs B, je kent hem wel. Als je achttien bent, mag je zonder begeleider rijden in personenauto's. Je theorie voor dit rijbewijs mag al gehaald worden als je zestien bent! Bekende informatie voor velen.

Met een rijbewijs-B in de hand kunt u met een gerust hart achter het stuur van uw voertuig plaatsnemen. Van grote 4X4's tot kleinere bedrijfswagens zoals Mercedes Vito's en Volkswagen Crafters - zolang hun gewicht niet meer dan 3.500 kilo bedraagt!

Met een B-rijbewijs mag u een 8-persoonsvoertuig besturen of aanhangwagens van maximaal 750 kilo trekken. Als u groot materieel of uw persoonlijke pleziervaartuig moet vervoeren en daarbij de gewichtsbeperkingen van een standaard rijbewijs overschrijdt, is het behalen van een BE-rijbewijs essentieel.

Bedrijfswagens met Rijbewijs BE

Rijden met grotere voertuigen is nu makkelijker! Met het rijbewijs dat voor 19 januari 2013 is afgegeven, mag je maximaal 3.500 kilo slepen en onder speciale omstandigheden zelfs meer. Maar wie zijn rijbewijs na deze datum heeft gehaald, moet zich aan strengere regels houden om met grotere aanhangwagens of opleggers te mogen rijden.

Wanneer heb ik Rijbewijs BE nodig?

  • Met een voertuigcombinatie van meer dan 3.500 kg en een aanhangwagen met een maximaal toelaatbare massa van 750 kg moet u in het bezit zijn van een geldig rijbewijs BE.
  • Mensen raken vaak in de war als het gaat om het maximaal toegestane gewicht van een aanhangwagen achter hun auto. Gelukkig let de politie op te zware voertuigen en controleert zij het gecombineerde gewicht - niet meer dan 3.500 kg, waarbij houders van een rijbewijs van categorie B een speciale vergunning nodig hebben. Dus zolang uw combinatie niet zwaarder is dan 1.900 kg op basis van de trekcapaciteit van uw voertuig, kunt u zonder zorgen rijden!

Onbekende wegen bevaren met een aanhangwagen kan een intimiderende uitdaging zijn. Als u echter op zoek bent naar de perfecte oplossing die het beste bij uw behoeften en levensstijl past, raden wij u aan een van de verschillende beschikbare rijcursussen uit te proberen - zoals een enkele les of een sessie van een hele dag - in een gebied waar u al bekend bent.

U kunt ook kiezen voor het C1-rijbewijs, waarmee u voertuigen met een hoog laadvermogen, zoals bestelwagens, tot 7500 kg kunt besturen.

Bedrijfswagens met C1-rijbewijs

Het behalen van een C-rijbewijs is essentieel voor wie grotere vrachtwagens wil besturen. Voor de Iveco Daily Crew Cab geldt deze eis zelfs voor voertuigen met een gewicht tussen 3.500 en 7.500 kilo - een factor die vaak wordt onderschat door mensen die alleen op papier aan de wettelijke eisen willen voldoen. Bovendien kunnen wijzigingen of toevoegingen van zaken als watertanks en fietsen de totale massa gemakkelijk boven de 3.500 kg brengen, waardoor een C1-rijbewijs vereist is!

Voordat u de weg op kunt met een groter voertuig, vereist het behalen van uw C1-rijbewijs meer dan alleen maar gewenning. Je moet jezelf eerst uitrusten door het verkrijgen van theoretische kennis van verkeers- en vervoerswetten en kennis van milieubescherming die nodig zijn voor veilig rijden.

Gelukkig zijn de huidige wachttijden om examen te doen aanzienlijk verkort, dus bestuurders in spe moeten niet aarzelen! Een medische keuring door een erkende CBR-arts is ook noodzakelijk om dit felbegeerde certificaat te kunnen ontvangen, waaruit blijkt dat de houder de capaciteiten heeft om op verantwoorde wijze over de weg te navigeren. Maar dat is ook wat waard toch?