autodebruin-logo
Sinds 1960 uw bedrijfswagen specialist

Waarom bedrijfswagens zo duur zijn

Degenen die de laatste tijd op zoek waren naar een bestelwagen, waren misschien enigszins verrast door de prijs, vooral in vergelijking met de afgelopen jaren. De kosten van bestelauto's stijgen, en dit is te wijten aan een paar factoren, dus het is belangrijk voor ondernemers om hierop voorbereid te zijn als ze op zoek zijn naar een nieuwe bedrijfswagen voor hun bedrijf.

De toename van de vraag


De belangrijkste reden waarom bedrijfswagens in prijs stijgen, is dat de vraag sterk is gestegen, wat altijd de prijzen zal opdrijven. Dit volgt op een aanzienlijke daling van de vraag tijdens de COVID-19-pandemie en de daaropvolgende lockdowns, waardoor veel mensen niet konden werken en met verlof gingen. Nu het leven weer normaal wordt, hebben veel bouwers en andere soortgelijke professionals een bedrijfswagen nodig en dit heeft geleid tot prijsstijgingen.

Materiële tekorten


Een andere reden waarom bestelwagens duurder zijn dan tijdens het hoogtepunt van de pandemie, is het feit dat er materiaaltekorten zijn geweest als gevolg van problemen in de toeleveringsketen die door de pandemie zijn verstoord. Het tekort aan computerchips, rubber en metaal heeft de productie van alle nieuwe voertuigen vertraagd, wat heeft geleid tot een verdere toename van de vraag op de markt voor gebruikte voertuigen.

Zijn bestelwagens veiliger om te rijden?


Veiligheid is altijd een probleem als het gaat om het besturen van elk type voertuig, maar het is een groot probleem geweest als het gaat om bestelwagens. Niet alleen zijn er meer bestelwagens op de weg met de opkomst van de on-demand economie, maar bedrijfsbestelwagens leiden vaak tot meer ernstige ongevallen omdat ze groter, zwaarder en stijver zijn dan gewone personenauto's. Verbeterde veiligheidstechnologie kan bestelwagens veiliger maken, maar bestuurders van bestelwagens moeten op de weg goed opletten.

Prijsvergelijkingen Van 2020 – 2022


De prijsstijging van bestelauto's blijkt duidelijk uit statistieken van 2020 en 2022. Kopers betalen nu gemiddeld 33% meer in vergelijking met 2020 met een gemiddelde verkoopprijs van € 12.674 in januari 2022 voor een gebruikte bestelwagen.

Het is duidelijk dat de gemiddelde kosten voor een bestelwagen momenteel veel hoger zijn dan tijdens de pandemie, en dit is grotendeels te wijten aan de vraag. De toename van het aantal mensen dat samenwerkt met problemen in de toeleveringsketen, heeft de markt voor bestelauto's meer onder druk gezet, wat leidt tot het verhogen van de prijs, dus dit is iets waar automobilisten zich bewust van moeten zijn wanneer ze een bestelwagen voor hun werk willen kopen.