autodebruin-logo
Sinds 1960 uw bedrijfswagen specialist
autodebruin milieuzones in amsterdam rotterdam

Milieuzones? Mag ik erin?

Steeds meer steden in Nederland stellen een milieuzone in. Die gelden dan vooral voor auto’s met een dieselmotor en vaker voor vrachtwagens en bestelauto’s. Waar vind je die milieuzones in Nederland voor een personenauto of bestelbus?

Om de lucht schoner te krijgen nemen steeds meer steden in Nederland hun toevlucht tot een milieuzone. Daarmee willen ze vooral het aantal oudere auto’s met een dieselmotor terugdringen. Intussen zie je bij veel steden een hele serie borden met onderborden en, eerlijk gezegd, het is soms een kunst om in korte tijd alle informatie te lezen. In welke milieuzones in Nederland mag je komen met een personenauto of bestelbus?

Grotere eenheid voor milieuzones

Een paar jaar geleden was het in Nederland een lappendeken van milieuzones. Verschillende gemeenten hanteerden eigen regels. Dat maakte het lastig om te weten waar je wel, en niet mag komen met een oudere dieselauto. Of een oudere bestelbus of vrachtwagen. 

Daarom wordt sinds dit jaar de Euro-klasse van een motor als basis genomen. Dat betekent dat een onderbord nu het soort voertuig toont, en de minimale Euro-waarde van de motor die in de zone mag rijden. Dat maakt het overzichtelijker te weten waar je wel, en niet mag komen.

De steden waar beperkingen zijn voor personenauto’s en bestelbussen, zijn de volgende:

Milieuzones in Nederland voor vrachtwagens en bussen

Er zijn meer steden waar alleen vrachtauto’s en bussen ‘schoon’ moeten zijn, namelijk Euro 4 en hoger. Dat zijn de volgende steden (buiten de hierboven al vermelde steden):

  • Breda
  • Eindhoven
  • Haarlem (vanaf 1 januari 2022, Euro 6 en hoger)
  • ‘s-Hertogenbosch
  • Leiden
  • Maastricht
  • Rijswijk
  • Rotterdam
  • Tilburg

Je kunt in deze steden via de gemeente overigens meestal ontheffing aanvragen als je een dag door de milieuzone wil rijden of als je een auto hebt die niet aan de eisen voldoet, maar wel een schone auto hebt besteld maar die nog moet worden geleverd.

In de toekomst meer milieuzones

Voor personenauto’s verwachten we in de toekomst dat meerdere steden strengere eisen gaan stellen aan personenauto’s en bestelbussen. Zo komen er vanaf 2025 zones waar je alleen maar met een auto in de klasse Euro 5 of hoger mag komen, of waar je auto helemaal geen uitstoot mag hebben. Als je aan het kijken bent naar een occasion met een dieselmotor kun je daar rekening mee houden.